Про мене

Моє фото
Вчитель світової літератури Борщівської ЗОШ І-ІІІ ст. №2 на Тернопільщині

суботу, 18 грудня 2010 р.

Матеріали усного журналу. "Література в цікавих фактах"

Робота моїх колег Сербіної Т.Б. і Гнатів Л.П.
- З 13 по 23 квітня в школі проходитимуть Дні зарубіжної літератури
- Мета запланованих заходів – ще раз привернути вашу увагу до книги як до джерела знань, до літератури як до світу краси і мудрості.
- Істинні слова французького мислителя Дені Дідро: «Людина перестає мислити, коли перестає читати».
- І ми впевнені, що книга не завершить своє існування в епоху комп’ютерних технологій, а знайде своє сокровенне місце в житті кожної людини.
- Поширенню знань і піднесенню культури і літератури сприяло відкриття великого історичного значення – винахід книгодрукування, яке здійснив німецький майстер Йоганн Гутенберг (бл. 1445 р.)Вже в ХУІ ст. книгодрукування зробило великі успіхи в Європі.
- Перша друкована книга в Україні була завершена у 1574 році, називалася «Львівський апостол». Того ж 1574 року Іван Федоров надрукував перший у Східній Європі друкований підручник – Буквар.
- Однією із найдавніших памяток літератури є Біблія. Створювалася вона на протязі півтори тисячі років, автори – близько 400 людей, представники трьох континентів: Африки, Азії, Європи.
- Якщо ж розглядати переклади окремих книжок, беззаперечним лідером є Книга книг – Біблія, яку перекладено на більш ніж 400 мов.
- В Україні є найбільший у світі музей мініатюрної книги: 8 Тисяч примірників мініатюрних книжок зберігається в унікальному музеї у Горлівці, що на Донеччині. Розмір більшості книжок не перевищує кількох сантиметрів, а інколи і міліметрів. Прочитати їх можна лише з мікроскопом. Це молитовники, словники, підручники. Книжки видані у формі гаманців, футлярів, берестяних грамот. Є окремі видання класичних віршів на зрізі волосини. Також серед унікальностей – вірші Сергія Єсеніна й Олександра Пушкіна, надруковані у мікро книжках розміром три на один міліметр.
- Найбільшою у світі книжкою, що увійшла до Книги рекордів Гіннеса, вважали Біблію розміром 2,7метра на 3,7 метра, вагою 252,6 кг, що нараховує 300 сторінок. Видана ця книга в Денвері (США) 1976 року.
- Донедавна найменшою у світі книжкою вважався «Кобзар». Мікро книжку у 1963 році створив український мікро гравер Микола Сядристий. Вона має лише 12 сторінок розміром у 0,6 кв.мм. Гортати сторінки можна лише загостреним кінчиком людської волосини.
- Найкращим літературним твором в другому тисячолітті було визнано роман Сервантеса «Дон Кіхот». Спеціальне опитування проводив Нобелівський інститут в Осло у 2002 році. До складу журі входили найвідоміші письменники сучасності, представники 50 національностей
- Видавці Книги рекордів Гіннеса нагородили бразильського письменника Пауло Коельо спеціальним призом за найбільший перекладний роман – «Алхімік» видали на 67 мовах світу. Нагородження відбулося в рамках Франкфуртського книжкового ярмарку14 жовтня 2008 року. Ярмарок відвідав також український письменник Юрій Андрухович.
- Цікаві факти свідчать, що в 2004 році у Китаї опубліковано підручник рідної мови для учнів девятих класів, один із розділів якого – «Любов як пісня» - присвячено «природі романтичного кохання». До нього увійшов уривок із « Трьох листів видатного українського педагога Василя Сухомлинського
- Пам’ятники створюють не тільки вченим, письменникам, воїнам, але й героям улюблених книг. Можна згадати пам’ятник Тілю Уленшпігелю у Голландії, героям п’єси «За двома зайцями» Старицького у Києві. Іноді такий пам’ятник стає символом міста, як стала Русалонька Андерсена символом Копенгагена.
- В 90-і рр. ХХ стВ центральній частині Жмеринки на Вінниччині в Україні появилася скульптурна подоба Остапа Бендера, героя романів Ільфа і Петрова. Такі ж подібні є в Бердянську, Одесі, Харкові, Санки-Петербурзі.
- Скульптури літературних героїв Гоголя появляться невдовзі на мальовничій алеї в центрі Полтави, де знаходиться пам’ятник письменнику. Всі роботи завершаться до двохсотрічного ювілею Гоголя, який відзначається на міжнародному рівні у 2009 році.

Немає коментарів:

Дописати коментар